Station met signaal 632954

Omschrijving HEMA:
Station met signaal. Werkt automatisch bij het passeren van de trein.

Omschrijving Lima:
Station met automatisch belsignaal

Merk:
Lucky Life (tot 1972) / HEMA (vanaf 1972)

Fabrikant:
Lima

Catalogusnummer HEMA:
632954 (1970)

Alternatieve catalogusnummers:
632967

Catalogusnummer Lima:
024

Aantal jaren in assortiment:
4

Verkocht door HEMA in:
1970, 1971, 1972, 1973

Laagste catalogusprijs:
Hfl. 12,75 ( Euro 5,79 ) in 1970

Hoogste catalogusprijs:
Hfl. 17,50 ( Euro 7,94 ) in 1973

Huidige waarde (2024):
Euro 7,50 tot Euro 15,00


Bijzonderheden:
In mijn set uit 1970 zit een Lima handleiding voor Lima model 023, een voorloper (ander gebouw) van model 024 cq. HEMA 632954 en HEMA 632967. Ik kan niet met zekerheid vaststellen dat deze Lima handleiding in 1970 geleverd werd met HEMA model 632954.

Als ook jouw "Station met signaal" na bijna 50 jaar geen geluid meer maakt is dat vermoedelijk eenvoudig te repareren. De bel wordt via een elastiek aangedreven door een gelijkstroommotor. Net als bij mij zal dit elastiek inmiddels gebroken zijn. Een nieuw elastiekje doet echter wonderen. Zie ook onderstaande foto van het mechanisme.


Trivia:
Het Lima station 024 was losjes geinspireerd op stationsgebouwen zoals San Cristoforo, Calceranica, Caldonazzo, Castelnuovo, Strigno en Ospedaletto. Allemaal gelegen aan de spoorverbinding Pergine - Primolano (Italie). Zie foto geheel onderaan voor een afbeelding van station Calceranica en een afbeelding van het "echte" station Lerino. Het echte station Lerino ziet er anders uit dan het gelijknamige Lima model, vermoedelijk is voor de naam Lerino gekozen omdat het vlak naast Vicenza ligt, de thuisbasis van Lima (of zou de ontwerper daar vandaan komen?). Met de trein reis je vanuit Vicenze in 5 minuten naar het 10 km verder gelegen plaatsje Lerino.Beleef zelf het belgeluid van het “Station met signaal” zoals het vroeger klonk bij een passerende trein:


Handleiding:


Download handleiding als hoge resolutie PDF:

Deze handleiding is tevens beschikbaar als 400 DPI PDF download binnen de kaders van een Creative Commons Naamsvermelding – Niet Commercieel – Geen Afgeleide Werken 4.0 Internationaal licentie. Let op: HEMA cq. Lima is (en blijft) rechthebbende op het auteursrecht (vorm en inhoud) van deze handleiding.

Creative Commons-Licentie

Download “Station_met_signaal_Handleiding.pdf”

Station_met_signaal_Handleiding.pdf – 1163 keer gedownload – 11,27 MBZoals hierboven al beschreven was Lima station 024 losjes geinspireerd op stationsgebouwen zoals San Cristoforo, Calceranica, Caldonazzo, Castelnuovo, Strigno en Ospedaletto. Allemaal gelegen aan de spoorverbinding Pergine – Primolano (Italie). Hieronder een foto van station Calceranica. De overeenkomsten (en de verschillen) met het Lima model zijn duidelijk te zien.
( bron: wikipedia / https://it.wikipedia.org/wiki/Stazione_di_Calceranica )


Hieronder een foto van het “echte” station Lerino; geheel anders van vorm en opbouw dan het gelijknamige Lima model.
( bron: Katarzyna Kowalik / http://aworldofstations.blogspot.nl/2012/09/lerino.html )

2 gedachten aan “Station met signaal 632954”

  1. Hallo,
    Onlangs kwam ik in het bezit van zo’n station.
    Echter en helaas is het motortje defect. Wanneer het geactiveerd wordt reageert het motortje door korte slagjes heen en weer.
    Het draait niet meer rond en dus het belletje wordt niet geluid. Wat kan ik doen om het weer te laten ‘luiden’.

    1. Hallo Richard, bij mijn versie is het motortje ook defect. Ik laat het zo om het gebouw in de originele staat te laten. In de handleiding lees ik dat het motortje op 12 volt gelijkstroom loopt, ieder klein 12 volt gelijkstroommotortje zou de bel kunnen aandrijven. De stationsgebouwtjes staan nog regelmatig op ebay en marktplaats voor relatief weinig geld, koop evt. een tweede exemplaar en haal daar het motortje uit.

Laat gerust een berichtje achter...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *